De Nederlandse elektriciteitsnetbeheerder TenneT is erop voorbereid België stroom te leveren tijdens de winterperiode.

Vanwege de uitval van twee kerncentrales hebben de Belgen momenteel minder productievermogen beschikbaar. Met elf netbeheerders uit omringende regio's is daarom gewerkt aan een pakket noodmaatregelen, aldus TenneT dinsdag.

Nederland zelf heeft de komende jaren ruim voldoende productievermogen om te kunnen voldoen aan de binnenlandse vraag naar elektriciteit, zegt de netbeheerder.

Daarnaast beschikt Nederland over verbindingen met buurlanden om elektriciteit te importeren uit Duitsland, Noorwegen en Groot-Brittannië. Daarmee is er genoeg vermogen om aan België te leveren tijdens periodes van extreme kou, zegt TenneT.

Elkaar helpen

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) liet weten met spoed naar de voorstellen van de netbeheerders te zullen kijken. ''Het is belangrijk dat omliggende landen elkaar kunnen helpen als dat nodig is.

Niet voor niets dringt ACM aan op voldoende grenscapaciteit voor elektriciteit (en gas) met de landen om ons heen. De toezichthouders uit Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk zijn al geruime tijd in overleg met elkaar en de netbeheerders'', aldus een woordvoerder.

De Belgische kernreactor Tihange 3 die zondagochtend automatisch werd uitgeschakeld door een brand in een hoogspanningspost is overigens weer aan het stroomnet gekoppeld. Als alles zonder problemen verloopt, draait Tihange 3 dinsdag aan het einde van de dag weer op volle capaciteit.