De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in november toegenomen in het hoogste tempo in negen maanden.

Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex van de NEVI, die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 53,0 in oktober tot 54,6. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. De barometer van de Nederlandse industrie staat nu negentien maanden op rij boven 50.

De industriële productie liet de sterkste stijging zien sinds mei, onder meer dankzij de grootste toename van nieuwe orders in tien maanden. Het aantal exportorders nam volgens NEVI toe in de grootste mate sinds februari.

Duitsland

De bedrijvigheid in de Duitse industrie is in november afgenomen ten opzichte van oktober. Dat blijkt uit definitieve cijfers die marktonderzoekers BME en Markit maandag naar buiten brachten.

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam uit op 49,5, de laagste stand sinds juni 2013. Bij een eerdere raming werd een stand van 50 gegeven, de scheidslijn tussen groei en krimp. In november vorig jaar groeide de Duitse industrie nog en stond de index op 52,7.

Het aantal nieuwe orders voor de Duitse industrie daalde voor de derde maand op rij. De graadmeter voor de orderontvangst daalde tot de laagste stand sinds december 2012.

De Duitse industrie kampte met de eerste daling van exportorders in zestien maanden. Ondervraagde bedrijven wezen op een lagere vraag vanuit China, de VS en andere Europese landen. Eerder op maandag werd bekendgemaakt dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie daalde tot het laagste niveau sinds mei.

Stagnatie

De onverwachte krimp van de Duitse industrie zorgde in november bijna voor een stagnatie van de industriële sector van de eurozone, aldus Markit

Door een aanhoudende krimp in de nummers twee en drie, Frankrijk en Italië, daalde de inkoopmanagersindex voor de eurozone van 50,4 tot 50,1.

''De situatie in de Europese industrie is slechter dan verwacht. Niet alleen staat de sector er nu het slechtst voor sinds medio 2013, er is ook een kans dat steeds meer omringende landen worden besmet vanuit de kern'', aldus hoofdeconoom Chris Williamson van Markit.

In Spanje was net als als in Nederland juist sprake van een toenemende bedrijvigheid. Hier was volgens Markit sprake van de sterkste groei sinds juni 2007.