Het stilleggen van slachterijen, de vervoersbeperking en het ruimen van pluimvee heeft vorige week voor tien miljoen euro aan schade gezorgd.

Dat zegt pluimvee-econoom Peter van Horne van onderzoeksinstituut LEI woensdag tegen de NOS.

Naast dat kuikenbroederijen hun producten niet kunnen verkopen, is er ook schade voor de toeleveranciers rondom de pluimveesector vanwege de vervoersbeperking.

"De sector is zo efficiënt ingericht, dat iedere vertraging bij het vervoer verderop in de keten schade gaat opleveren", zegt Van Horne. 

Voordat een ei wordt uitgebroed en uiteindelijk als kipfilet in de supermarkt ligt, worden er verschillende stappen genomen. Zo gaat een kuiken naar een vleeskuikenhouder. Vervolgens gaat het dier naar een slachterij en een uitsnijderij voordat het als voedselproduct in de winkel te koop is. Vertraging in dat proces betekent schade in alle stappen.

Oplopen

Van der Horne zegt verder tegen de NOS dat de schade kan oplopen als ook het buitenland met maatregelen komt voor de Nederlandse sector zoals ook gebeurde tijdens de vogelgriepuitbraak in 2003. Die marktschade becijfert het instituut nu al op 3 miljoen euro per week.

"Doordat er dan een overaanbod op de markt ontstaat, dalen de prijzen en kan de schade op de lange termijn oplopen tot honderden miljoenen. Verder is het de vraag hoe lang die landen de grens dichthouden. Rusland heeft onze broedeieren bijvoorbeeld echt nodig".

Vakbond

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zei eerder al dat de schade van de vogelgriep mogelijk oploopt tot wel 100 miljoen euro op jaarbasis. De schade voor de eerste dag van het vervoersverbod raamde de NVP op zo'n 10 tot 20 miljoen euro.

Staatssecretaris Sharon Dijksma komt vandaag met compensatievoorstellen voor de getroffen sector.

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep 

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier