Nederlandse winkeliers zijn niet blij met het compromis dat de Europese Commissie deze week sloot over het terugdringen van gratis plastic tasjes in winkels.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) spreekt van ''symboolpolitiek'' omdat Europese lidstaten van Brussel nu alleen stappen mogen nemen om gratis wegwerptasjes dunner dan 50 micrometer uit te bannen.

De brancheorganisatie stelt dat het compromis daarom zomaar het tegenovergestelde effect kan hebben, dat er straks meer plastic voor gratis tasjes wordt gebruikt. Dit omdat veel winkels naar verwachting zullen overgaan tot het vrij verstrekken van dikkere tasjes. Tegen die tassen is optreden door het compromis niet mogelijk, omdat dit in strijd is met de mededingingswetgeving.

Afspraken

''Wij waren bereid om afspraken te maken om alle milieuonvriendelijke tasjes, ongeacht materiaal of dikte, niet meer gratis te verstrekken maar te beprijzen'', zegt RND-secretaris Jeroen van Dijken vrijdag. ''Maar dat kunnen we nu dus niet doen.''

De RND gaat samen met andere brancheorganisaties binnenkort opnieuw praten met staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu). Van Dijken wil verder een grote promotiecampagne opzetten om winkels en consumenten uit eigen wil te bewegen om minder gratis tasjes te verstrekken en aan te nemen.

In Brussel bestond aanvankelijk nog onenigheid over de manier waarop het gebruik van wegwerptasjes teruggedrongen moet worden. Maar Europees com