De storing bij de Belastingdienst eind oktober waardoor ondernemers geen btw-aangifte konden doen, werd veroorzaakt door een migratie van applicaties naar een nieuw platform.

Dit schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief naar de Tweede Kamer. Bij de migratie worden oude applicaties opgeruimd en ontstaan soms storingen.

De bewindsman haalt aan dat er elke dag 1 miljard euro wordt geïnd door de Belastingdiensten en dat er jaarlijks honderden miljoenen contacten zijn met bedrijven en burgers.

"De foutenmarge van de Belastingdienst bij deze werkzaamheden ligt laag, desondanks gaat er vrijwel iedere dag wel iets niet goed", aldus de staatssecretaris.

Boete

28 oktober ontstond de storing, precies aan het einde van de termijn dat ondernemers de btw-aangifte moesten doen. Uiteindelijk moest de termijn enkele dagen worden verzet waarna entrepreneurs alsnog op tijd aangifte konden doen.

Wiebes schrijft dat de standaardcoulance voldoende is voor ondernemers die alsnog niet op tijd de aangifte konden doen. Standaard wordt geen boete opgelegd als binnen zeven dagen na het aflopen van de inlevertermijn alsnog aangifte wordt gedaan.