Het Nederlandse innovatiebeleid wordt steeds meer startupproof. "Er is in Den Haag een startupbril opgezet", zegt VVD-Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas tegenover NU.nl.

Lucas lanceerde een jaar geleden de Agenda StartupNL, een plan waarin 43 maatregelen zijn opgenomen om het startende bedrijven makkelijker te maken.

Het Amerikaanse zakenblad Forbes noemde Nederland onlangs als een van de "zeven startuphotspots die snel opkomen als kampioenen van de continentale startupscene".

"Het nieuwe beleid begint zijn vruchten af te werpen", aldus Lucas. "Buitenlandse startups noemen Nederland nu als hotspot. Het imago is veranderd."

Inmiddels is een aantal punten uit de startupagenda geadopteerd. Zo is het topsectorenbeleid startupproof gemaakt.

Per 1 januari 2015 wordt het startupvisum gelanceerd, waardoor buitenlandse beginnende bedrijven zich gemakkelijker in Nederland kunnen vestigen. Ook moet het voor Nederlandse startups makkelijker worden deel te nemen aan handelsmissies.

Wereldspelers

Een van de doelen van de maatregelen is om meer buitenlandse startups naar Nederland te lokken. "We willen natuurlijk bedrijven met de potentie uit te groeien tot een wereldspeler een basis in Nederland geven", aldus Lucas.

Den Haag kan echter nog niet achterover leunen als het aankomt op het startupklimaat. "Een belangrijk punt is nog de toegang tot kapitaal voor bedrijven in de eerste fase. Nederland kent minder private investeerders. Het financiële landschap moet verbreed worden."

Op korte termijn kan Nederland het Silicon Valley van Europa worden, denkt Lucas. "En misschien nog wel meer dan dat. Nederland is uniek als het aankomt op maatschappelijke betrokkenheid. Er zijn veel bedrijven die de wereld wat beter willen maken. Op dat gebied kunnen we Silicon Valley voorbijstreven."

Zo’n 60 procent van de banengroei in Nederland is afkomstig van startende bedrijven. Technologische startups zorgen voor vier keer zoveel banen als beginnende ondernemers in andere sectoren.

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de economische activiteit in Nederland 6 procent hoger ligt dan in de Europese Unie als geheel.

VVD wil groei startups stimuleren