SBM Offshore schikte woensdag een buitenlandse corruptiezaak waarin het bedrijf verzeild is geraakt met het OM voor een bedrag van 240 miljoen dollar, wat neerkomt op 192 miljoen euro.

Daarmee koopt het bedrijf strafrechtelijke vervolging door het OM deels of helemaal af. Het is een nieuw record in een reeks schikkingen met het OM die tot deze maand werd aangevoerd door ex-Bouwfonds directeur Jan van V.

Het oude record stamt uit 2010 en staat op naam van de oud-directeur van Bouwfonds in de vastgoedfraudezaak rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Hij schikte voor 70 miljoen euro en betaalde een boete van 5 miljoen euro. Uiteindelijk werd hij alsnog vervolgd

In de tussentijd waren er nog andere bedrijven die schikkingen troffen met het OM, zoals Rabobank in 2013. In totaal moest de bank een boete van 774 miljoen euro betalen voor zijn betrokkenheid bij de Liborfraude. Rabobank maakte 70 miljoen euro over aan het Nederlandse OM, 123 miljoen euro aan de Britse toezichthouder FCA, 345 miljoen euro aan de Amerikaanse toezichthouder CTFC en 236 miljoen euro aan het Amerikaanse OM.

Vastgoedmagnaat Harry Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete hebben in 2010 in de vastgoedaffaire voor 40 miljoen euro geschikt met het OM en Philips Pensioenfonds. Hilders en zijn bedrijf werden verdacht van valsheid in geschrifte en de omkoping van een oud-directeur van Philips Pensioenfonds.

In juli 2013 trof het OM een schikking met de First Curaçao International Bank, de eigenaar van de bank John Deuss en zijn zus Tineke Deuss die directeur bij de bank was. Om een strafrechtelijke vervolging voor grootschalig witwassen en btw-fraude te voorkomen, troffen zij een schikking van bijna 35 miljoen euro.