Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Aldel

Herstart voor aluminiumsmelter Aldel

De vorig jaar failliet verklaarde aluminiumsmelter Aldel wordt begin volgend jaar weer opgestart. De fabriek kan weer open, omdat er binnen drie jaar een stroomkabel komt tussen Duitsland en Delfzijl. 
Door ANP/NU.nl

Daardoor kan Aldel profiteren van goedkopere stroom. Dat meldt het bedrijf donderdagochtend.

Volgens de Amerikaanse grootaandeelhouder Gary Klesch spelen ook verbeterde marktomstandigheden Aldel in de kaart. De verwachting is dat er eind volgend jaar weer 200 mensen bij de aluminiumsmelter werken.

Vorig jaar raakten 600 werknemers hun baan kwijt. Het ging daarbij om 300 werknemers van Aldel en 300 indirecte banen. Ongeveer 20 procent van de Aldel-medewerkers heeft nu ander werk.

Aldel kwam in de problemen doordat het aanzienlijk meer geld kwijt was aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland.

Ovens

Volgens Karsten Pronk, voormalig directeur van Aldel, worden 180 van de 300 ovens opgestart. Dat levert werk op voor 200 werknemers. Klesch steekt 4 miljoen euro in de herstart van de fabriek. Tot het eerste kwartaal van 2015 zijn tientallen werknemers in touw om de fabriek voor te bereiden op een zogeheten 'crashstart', waarbij de productie in een keer wordt hervat.

De vakbonden laten weten verheugd te zijn met het nieuws. ''Dit is een fantastisch mooie dag voor Noordoost-Groningen. De Duitslandleiding is een mooie oplossing waar de werknemers actie voor hebben gevoerd'', zegt Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal. ''Er zullen wel stevige discussies volgen over de nieuwe arbeidsvoorwaarden."

Opsteker

Zijn collega Jacqueline Twerda, bestuurder bij CNV Vakmensen, sluit zich bij Kuiper aan: ''Wat veel mensen niet voor mogelijk hielden, gaat nu toch gebeuren: de ovens gaan weer branden. Dit bericht is een geweldige opsteker voor de werkgelegenheid in Groningen.''

Klaas Pijper, voormalig voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel, is ''ontzettend blij". En ook burgemeester Emme Groot van Delfzijl spreekt van een fantastische dag. ''Gezinnen van werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt hebben weer een volledig ander perspectief. Ook voor de middenstand is dit een enorme opsteker."

Metaalproducenten

De producenten van metaal, verenigd in de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI), reageren positief op het herstarten van de productie bij Aldel.

"Het opnieuw in bedrijf nemen van de primaire aluminiumproductie in Delfzijl vanaf begin 2015 en de aanleg van een directe hoogspanningskabel met Duitsland betekent een verbetering van de strategische positie van een deel van de basismetaalproductie in Nederland", aldus VNMI-directeur Frank Buijs.

Buijs vindt wel dat het grote verschil in de stroomtarieven met Duitse concurrenten nu "eindelijk structureel verholpen moeten worden".

Aanbevolen artikelen