Het belastingvoordeel dat zelfstandigen zonder personeel krijgen, is buitenproportioneel en tast op lange termijn de belastingmoraal van werknemers in loondienst aan.

Dat zegt Koen Caminada, hoogleraar sociale en fiscale wetgeving in Leiden in een interview met Het Financieele Dagblad.

De hoogleraar vindt de zelfstandigenaftrek, die samen met de startersaftrek bijna 2 miljard euro kost, een 'gedrocht.' "Het is een vreselijke regeling, daar is heel fiscaal Nederland het wel over eens", zegt hij.

De maatschappelijke gevolgen van het voordeel zijn volgens de hoogleraar ingrijpend en onwenselijk. "Maar er is zo'n grote groep Nederlanders aan verslaafd dat de afschaffing electoraal bijna onbespreekbaar is geworden."

Zo’n 400.000 zzp’ers, ongeveer de helft, verdient minder dan 21.000 euro en betalen hierdoor geen belasting. "Zzp’ers met 80.000 euro winst hebben nu een belastingdruk van 27 procent, tegenover 40 procent voor werknemers."

Solidariteit 

Caminada becijfert bovendien dat de helft van de ruim 800.000 zelfstandigen in Nederland geen belasting betaalt, terwijl ze wel in aanmerking komen voor bijstand en een AOW-uitkering.

"Dat zet de solidariteit onder druk, het is slecht voor de belastingmoraal. Zelfs mensen met uitkeringen en gepensioneerden dragen bij aan de AOW."

Caminada vindt het goed dat mensen hun eigen broek proberen op te houden, maar constateert dat de zzp’er nu structureel onder het minimumloon duikt. "Misschien moeten we naar een minimumtarief voor zzp'ers."