Na een toename in de afgelopen drie jaar, is het aantal ondernemers dat gestopt is met hun eenmanszaak in de eerste helft van dit jaar afgenomen. 

Tegelijkertijd nam het aantal startende ondernemers voor het derde jaar op rij toe, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De meeste starters en stoppers zijn zzp-ers werkzaam in de bouw of organisatieadviesbranche. In de detailhandel werden 4225 eenmanszaken opgedoekt, 17 procent minder vergeleken met de eerste helft van vorig jaar.

Bij de gespecialiseerde bouwbedrijven daalde dit aantal met 10 procent tot 1975. ''Deze zelfstandigen profiteren nog van het verlaagde btw-tarief voor herstel- en verbouwwerkzaamheden van woningen. Ook de aantrekkende woningmarkt speelt hierbij een rol'', aldus het CBS.

In totaal stopten 37.187 ondernemers met hun eenmanszaak, een kleine 4 procent minder dan in de eerste helft van 2013.

Starters

Het aantal startende eenmanszaken bedroeg in het eerste halfjaar 64.195, zo'n vierduizend meer vergeleken met vorig jaar. ''Het aantal starters is weliswaar hoger in vergelijking met een jaar eerder, maar de stijging is minder sterk dan de afgelopen jaren'', merkt het statistiekbureau op.

Met het stabiliseren van de werkloosheid lijkt de noodzaak om een eenmanszaak te starten minder groot.