Alternatieve vormen van financiering zijn inmiddels bijna even belangrijk voor bedrijven als de traditionele bankkredieten.

Dat blijkt uit onderzoek van het internationale advocatenkantoor Allen & Overy onder financieel directeuren van tweehonderd grote en middelgrote Europese bedrijven.

Het gebruik van alternatieve financieringsbronnen, zoals onderhandse leningen, heeft nu een aandeel van 41 procent in de financieringsmix van bedrijven. Vijf jaar geleden was dit nog  39 procent.

Het aandeel van bankleningen is met 43 procent nog altijd iets groter.  Het gebruik van kapitaalmarkten is licht gedaald naar 16 procent.

Zowel de toename als het aandeel van alternatieve financiering is onder middelgrote bedrijven iets groter dan bij ondernemingen met meer dan 250 medewerkers.

De trend zal doorzetten, zo verwachten de ondervraagden. 47 procent denkt de komende vijf jaar vaker gebruik te zullen maken van alternatieve financieringsvormen, terwijl 13 procent verwacht hier minder gebruik van te gaan maken. 31 procent van de cfo’s rekent erop minder bankleningen te gaan afsluiten, 28 procent verwacht dit vaker te doen.

"Alles lijkt erop te duiden dat banken nog steeds de deals arrangeren, maar dat het geld afkomstig is uit steeds meer verschillende bronnen", aldus Ben Fox, partner bij Allen & Overy Amsterdam.