De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) wil dat de wijnaccijns wordt vereenvoudigd. Het onderscheid tussen stille en mousserende wijn moet verdwijnen.

De KVNW overhandigt dinsdag een pamflet aan de Tweede Kamer waarin gesteld wordt dat de zogenaamde ‘bubbeltax’ moet verdwijnen.

Het verschil in tarieven is niet meer van deze tijd, stelt de vereniging. “Mousserende wijnen zijn tegenwoordig geen luxe product meer.”

De accijnstarieven voor mousserende wijn zijn de afgelopen tien jaar met 80 procent gestegen. Het tarief op een fles mousserende wijn van 0,75 liter is 1,91 euro, terwijl de accijns voor een fles stille wijn 0,66 euro bedraagt.

Ondernemers

"Doordat bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk een minimumtarief hanteren hebben Nederlandse ondernemers last van oneerlijke concurrentie. Daarnaast lokt het exorbitant hoge tarief  belastingfraude uit, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht", aldus Peter van Houtert, voorzitter KVNW.

Het gelijktrekken van het tarief vermindert de administratieve lasten en is tevens een stimulans voor ondernemers.

Bubbeltax

Volgens de vereniging was in het Lenteakkoord van 2012 afgesproken dat de bubbeltax zou verdwijnen. In ruil daarvoor zou de accijns op stille wijn worden verhoogd. Uiteindelijk sneuvelde het voorstel om de bubbeltax af te schaffen, maar werd de verhoging wel doorgevoerd.

"Feitelijk heeft de wijnsector dus betaald voor de afschaffing van de bubbeltax terwijl dit dus nog niet gerealiseerd is. Dit is onrechtvaardig en moet zo snel mogelijk worden rechtgezet", aldus de secretaris van de KVNW, Hans Burghoorn.