Grote multinationals als Pepsi en FedEx hebben geheime belastingdeals gesloten met Luxemburg. In Nederland worden onder meer ABN AMRO, IKEA, Pepsi en WE Group (van de kledingwinkels WE) met de deals in verband gebracht.

De 343 bedrijven hebben in ruil voor gunstige belastingtarieven vermoedelijk honderden miljarden dollars naar Luxemburg gesluisd.

Dat blijkt uit 2.800 pagina's geheime documenten die zijn doorgelicht door International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en een team van meer dan tachtig journalisten, aldus het ICIJ woensdag.

Ingewikkelde boekhoudingtrucs en het gebruiken van ingewikkelde rechtsvormen zorgen ervoor dat grote bedrijven hun winst naar Luxemburg kunnen verplaatsen. Daardoor ontkomen ze aan de hoge belastingen die worden geheven in de landen waar ze veelal zetelen of de meeste zaken doen.

Luxemburg ontkent

Uit de documenten blijkt dat Luxemburg in honderden gevallen fiscale voordelen aanbood aan de bedrijven. Het advies- en accountantskantoor PwC zou hebben bemiddeld en voor bedrijven hebben uitgezocht waar voordeel te behalen valt.

Nicolas Mackel van Luxembourg for Finance, dat deels in handen is van de overheid, ontkent dat er dealtjes worden gesloten.

Nederlandse belastingdienst

Ook zit er in de documenten een verzoek aan de Nederlandse belastingdienst voor een speciale behandeling van de Amerikaanse stickermaker Avery Dennison, schrijft Trouw

Het bedrijf wil via de Nederlanse vestiging zijn inkomsten in Luxemburg opgeven. Hierdoor wordt Nederland gebruikt als doorvoerland en mag het in ruil hiervoor belasting heffen op 0,7 procent van deze inkomsten.

Daarnaast blijkt dat WE Group jarenlang een holding in Luxemburg heeft gehad die nauwelijks belasting hoefde te betalen. Onder druk van de Europese Unie moest Luxemburg deze regeling beëindigen, maar het concern wilde het geld in die holding via de Britse Maagdeneilanden wegsluizen.

Ruzie

Luxemburg en de Europese Unie (EU) ruziën al maanden over het belastingstelsel van Luxemburg. De EU doet onderzoek naar belastingafspraken die het land heeft gemaakt met Amazon en Fiat Finance, omdat die mogelijk strijdig zijn met Europese regelgeving. Luxemburg zou echter niet alle informatie willen geven over de afspraken.

De Rekenkamer publiceert donderdag een onderzoek naar belastingontwijking door ondernemingen die internationaal opereren. Dat onderzoek gaat over de situatie in Nederland.

Debat

GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver heeft een Kamerdebat aangevraagd over het rapport. "De Luxleaks laten op een knappe manier zien hoe grote bedrijven belastingdiensten onder druk zetten en tegen elkaar uitspelen. Niet alleen Luxemburg, maar ook Nederland speelt een centrale rol in het ontwijken van belasting door multinationals", stelt hij.

"Dit systeem is moreel failliet. Het wordt tijd dat we in Europa afspraken gaan maken over de belasting voor bedrijven, zodat zij eerlijk hun steentje gaan bijdragen en de belasting voor werkende mensen en kleine ondernemers omlaag kan", aldus Klaver.

Verontrust

De PvdA zegt "verontrust en verbolgen" te zijn over "de schadelijke praktijken" van multinationals die via Luxemburg belasting ontlopen. Volgens de partij ontduiken de bedrijven hiermee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid

"Ten koste van werknemers, het mkb en ontwikkelingslanden. De PvdA wil hierover zo snel mogelijk in debat met het kabinet", zegt Tweede Kamerlid Ed Groot.