De verzekeraars die scoren met hun duurzaamheidsbeleid hebben de voorsprong op hun concurrenten het afgelopen halfjaar alleen maar vergroot.

Dat concluderen de makers van de Eerlijke Verzekeringswijzer dinsdag. Zes van de tien grootste verzekeringsgroepen in Nederland zouden aan hun investeringsbeleid hebben gesleuteld.

De kopgroep wordt geleid door SNS Reaal. De verzekeraar heeft zich volgens de makers van de wijzer op vijftien van de twintig beleidsonderwerpen verbeterd. De verzekeraar scoort bijvoorbeeld een 9 voor beleid op belastingen en corruptie, waar eerst een 5 werd gehaald.

Achmea en ASR

Op twee en drie staan Achmea en ASR. Achmea kreeg op zes punten hogere cijfers, ASR op drie. Drie verzekeraars - NN, Allianz en Legal&General - haalden samen zes betere cijfers.

De laatste twee scoorden echter ieder ook twee keer slechter. Aegon, Loyalis, Delta Lloyd en Generali bleven met hun duurzaamheidsbeleid op dezelfde plek staan.

De verzekeraars worden verder onder meer beoordeeld op hun beleid ten aanzien van gezondheid, wapens, dierenwelzijn en bonussen.

Voorbeeld

Volgens projectleider van de Eerlijke Verzekeringswijzer Titus Bolten is het goed dat de kopgroep opnieuw werk maakt van duurzaamheid en dat ook aan de buitenwereld wil laten zien. "Daar kunnen de andere verzekeraars een voorbeeld aan nemen. Dat wordt in toenemende mate ook door hun klanten van ze verwacht."

Het is de derde keer dat de Eerlijke Verzekeringswijzer werd gepubliceerd. De onderzoekers bepalen hun ranglijst op basis van wat de verzekeraars aan beleidsvoornemens op papier hebben staan.

De wijzer is een initiatief van Amnesty International, de Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Die partijen geven ook de Eerlijke Bankwijzer uit.