De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in oktober in het sterkste tempo gegroeid sinds juli.

Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 52,2 in september tot 53 vorige maand.

Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Daarmee laat de Nederlandse industrie nu al 18 maanden op rij groei zien. Volgens de Nevi was in oktober sprake van de grootste stijging van het aantal nieuwe orders in acht maanden.

Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, meldde in een toelichting dat de groei van de Nederlandse industrie de komende maanden naar verwachting zal aanhouden, vooral geholpen door een sterke, aanhoudende vraag uit binnen- en buitenland.

Eurozone

Marktonderzoeker Markit maakt maandag bekend dat de industriële activiteit in de eurozone in oktober iets sterker is gegroeid dan een maand eerder. 

De inkoopmanagersindex kwam uit op 50,6, tegen 50,3 een maand eerder. In september stond de index nog op het laagste niveau in 14 maanden.

Duitsland

Markit maakte bekend dat de Duitse industrie in oktober is gegroeid, na een krimp een maand eerder. De index noteerde een stand van 51,4, tegen 49,9 in september. Voor de Franse industrie was echter sprake van verdere krimp van de bedrijvigheid. De Franse index zakte in oktober naar 48,5, van 48,8 in september.

De Italiaanse industrie liet in oktober eveneens krimp zien. De inkoopmanagersindex zakte naar 49, van 50,7 een maand eerder. In Spanje bleef de index onveranderd op 52,6.