Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
afm

'AFM moet tuchtklacht Weyl voortzetten'

De tuchtklacht tegen de accountant van de grootste runderslachterij in Nederland moet door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) worden voortgezet. 
Door ANP

Klager Pieter Lakeman heeft zich teruggetrokken, maar de tuchtrechter vindt voortzetting van de klacht van algemeen belang.

Dat blijkt uit een tussenbeslissing van de accountantskamer in Zwolle van donderdag. Het Twentse Weyl Beef ging in mei 2010 failliet nadat er fraude was ontdekt.

Weyl had een schuld van 177 miljoen euro, waarvan slechts 42 miljoen opvorderbaar was. Verschillende banken en de fiscus gingen het schip in. Het is volgens de tuchtrechter in het algemeen belang ''dat naar de juistheid van de verwijten aan betrokkene onderzoek wordt gedaan''.

De accountant van KPMG keurde de jaarrekeningen van 2008 en 2009 van Weyl goed. Kort na de goedkeuring van de jaarrekening 2009 ging een dochterbedrijf van Weyl failliet. Dat gebeurde nadat uit onderzoek in opdracht van financiers valse facturen waren ontdekt.

Fraude

De curatoren van de vleesverwerker stelden vast dat de administratie geen correcte weergave verschaft van de werkelijke financiële situatie. Volgens de curatoren is er zeker voor 45 miljoen euro gefraudeerd.

De AFM stelde in een eerste reactie de stukken te gaan bestuderen. Volgens een woordvoerder is het bij zijn weten voor het eerst dat de accountantskamer een dergelijke uitspraak doet. Het is nog onbekend of de autoriteit de klacht gaat voortzetten.

Lakeman geeft desgevraagd aan dat hij de klacht introk op verzoek van zijn opdrachtgevers, enkele schuldeisers van Weyl. Die hebben de zaak geschikt met KPMG.


Lees meer over:

AFM

Aanbevolen artikelen