Wie eens iets anders dan vlees of vis wil eten kan vanaf volgend jaar bij de supers van Jumbo terecht voor insectenproducten.

Volgens het bedrijf is het de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden.

Behalve dat het gezond is, biedt een insectenmaaltijd ook de mogelijkheid om iets te doen aan de voedselschaarste in de wereld, stelt het bedrijf.

"We willen dat klanten voor al hun boodschappen bij ons terechtkunnen. Met deze introductie spelen we in op de trend, waarbij mensen steeds vaker insectenproducten eten, bijvoorbeeld als vervanger voor vlees of vis", laat een woordvoerster van de supermarkt weten.

Meelwormen

De Jumbo-winkels in Groningen en Haren verkopen vanaf vrijdag al insectenproducten, die per portie tussen de 5,95 en 6,79 euro kosten.

Het gaat om 'buggy balls' van meelwormen, 'buggy burgers' van buffalowormen en 'buggy crisps' van wasmotlarven. ''Die crisps zijn er in de smaken paprika en zout'', aldus Jumbo.

Wat er landelijk in de Jumbo winkels komt te liggen, maakt de supermarktketen op een later moment bekend.

België

In Belgische supermakten liggen sinds oktober burgers, schnitzels en nuggets met gemalen buffalowormen in de schappen.

Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren klaagt dat de producten als vleesvervanger gepresenteerd worden. ''Insecten zijn geen groente. Benaming en etiket moeten duidelijk zijn.''

Het Voedingscentrum kwalificeert insecten ook als vlees, laat een woordvoerder aan NU.nl weten.

De Belgische producent Damhert wil de insectenproducten binnenkort ook in Nederlandse supermarkten verkopen.

Insectengerecht

Volgens de Wageningse hoogleraar insectenkunde Marcel Dicke zijn Nederlanders enthousiast geworden over insectengerechten. Volgens hem blijkt uit een recente online-enquête dat 70 procent van de ondervraagden 'zeker’ of 'misschien’ eetbare insecten zal consumeren. Zo’n 30 procent zegt dit zeker niet te gaan doen.

In Nederland zijn eetbare insecten nu alleen verkrijgbaar bij de groothandel, delicatessenwinkels of via internet. De insecten die voor consumptie worden gekweekt zijn sprinkhanen, meelwormen en buffalowormen.

Gezond

''Qua voedingssamenstelling zijn insecten minstens zo goed als vlees. De vetten zijn gezonder en ook de mineralen zijn beter. Qua eiwitten zijn eetbare insecten vergelijkbaar met vlees’’, aldus Dicke, een van de auteurs van Het Insectenkookboek.

Volgens hem maakt de groeiende wereldbevolking het bovendien noodzakelijk dat er een aanvullende bron van voedingsmiddelen komt, naast vlees.