Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hypotheekcrisis

'Overheidsbanken verkochten gevaarlijke derivaten aan corporaties'

De Nederlandse Waterschapsbank (NWB) en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) hebben voor 2012 enkele miljarden aan leningen met gevaarlijke derivaten verstrekt aan woningcorporaties.
Door NU.nl

Dit schrijft Follow The Money (FTM) woensdag na onderzoek.

Het gaat om zogenaamde extendible leningen. Dit zijn leningen waarbij ook een derivaat, een optie, wordt ingebouwd.

De woningcorporaties gaven de banken namelijk het recht om na een eerste periode de lening te verlengen en ook de rente te verhogen tegen een eerder vastgesteld tarief.

Volgens Theo Kocken, hoogleraar risicomanagement en derivatenspecialist, zijn de producten “levensgevaarlijk”. “De engste derivaten zijn verpakte derivaten zoals deze. Corporaties worden met de nagenoeg onzichtbare swaption verzekeraar voor de bank, die zich indekt tegen een rentedaling", zo zegt hij tegen FTM. 

Rente 

Patrick van Gerwen van financieel adviesbureau Cadension legt uit dat de bank met dergelijke derivaten in veel gevallen beter uit is. Als de rente in de markt omhoog gaat, wordt de rente op de lening ook verhoogd. Als de marktrente omlaag gaat, blijft de corporatie een relatief hoger tarief betalen.

De twee overheidsbanken hebben een fors aandeel van deze leningen verstrekt. In 2013 was 86 procent van de extendible leningen aan woningcorporaties in handen bij de NWB en de BNG.

De banken zeggen tegenover het onderzoeksplatform dat de woningcorporaties zelf vroegen om de derivaten. BNG stopte in 2010 vanwege '"voortschrijdend inzicht". NWB verstrekte vanaf begin 2012 geen extendible leningen meer, tegelijk met een verbod vanuit de overheid.

Donderdag presenteert de parlementaire enquête Woningcorporaties het rapport over de problemen in de sector, maar hier zou de rol van overheidsbanken.

Aanbevolen artikelen