Verhuurder probeert Spyker uit pand te zetten

Spyker moet als het aan de verhuurder van de fabriek van de sportwagenbouwer in Zeewolde ligt, dit gebouw zo snel mogelijk ontruimen. Ook vordert de pandbaas ruim 152.000 euro bij het bedrijf van zakenman Victor Muller. 

Spyker zou al maanden geen huur meer hebben betaald.

In een kort geding bij de rechtbank in Lelystad voerde de verhuurder, Jacques Walch, dinsdag aan dat Spyker inmiddels een huurachterstand van bijna 125.000 euro heeft.

Dat staat gelijk aan ruim zeven maanden huur. In zijn vordering zitten ook een boeterente en andere contractuele boetes verwerkt.

Walch zegt meerdere aanmaningen gestuurd te hebben naar het adres van de autofabrikant. Telkens beloofde Spyker beterschap, maar kwam deze enige belofte aan Walch nooit na. Het bedrag dat de onderneming is verschuldigd, loopt ook nog altijd op.

Bij Spyker was dinsdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Dochteronderneming

Naast de zaak tegen Walch was Spyker dinsdagmiddag bij nog een rechtszaak betrokken. 

Dochteronderneming Spyker Events & Branding kreeg uitstel van betaling nadat een klant het faillissement van het bedrijf had aangevraagd.

Dat bevestigt de rechtbank in Almere in een reactie.

Saab

Er gaan al enige tijd geruchten dat Spyker financieel in zwaar weer verkeert. Het bedrijf baarde begin 2010 wereldwijd opzien door het veel grotere Zweedse Saab over te nemen van GM.

Die overname liep echter op een mislukking uit en in december 2011 moest Saab faillissement aanvragen.

Spyker probeerde vervolgens nog een schadevergoeding los te krijgen bij GM voor het tegenwerken van een overname van Saab door een Chinees consortium. Maar deze claim werd onlangs in hoger beroep afgewezen.

Afgelopen zomer legde de Belastingdienst nog tijdelijk beslag op de inboedel van Spyker vanwege een openstaande schuld.

Een geplande veiling van een aantal exclusieve auto's, motorblokken en versnellingsbakken werd pas op het laatste moment afgeblazen, toen bleek dat Spyker het bedrag alsnog had betaald.

 

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie