Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in oktober fors toegenomen.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De indicator van het producentenvertrouwen steeg van -0,2 naar 2,0.De verbetering wordt vooral veroorzaakt door een veel positiever oordeel over de verwachte productie en de orderportefeuille.

Het vertrouwen is in oktober uitgekomen boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat is namelijk 0,5. In januari 2008 werd een piek van 9,4 bereikt, een jaar later het dieptepunt van -23,5.  Sinds oktober 2012 is de trend van het producentenvertrouwen positief.

Terwijl producenten veel postiever gestemd zijn over de productie in de komende drie maanden en hun orderportefeuille, is het oordeel over de voorraden gereed product wat minder positief dan in de voorgaande maand.

De bezettingsgraad van machines en installaties in de industriesector is in het vierde kwartaal van dit jaar weer terug op het niveau van het tweede kwartaal, na een daling in het derde kwartaal.

Ook het consumentenvertrouwen is in oktober gestegen, zo liet het CBS vorige week weten. Door de gespannen internationale politieke situatie namen het producentenvertrouwen en het consumentenvertrouwen in de voorgaande twee maanden nog af.