Met het Europese bankenonderzoek is de bankencrisis van de afgelopen jaren volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op een goede manier afgesloten. 

Maar dat wil niet zeggen dat vanaf nu weer alles kan, benadrukt de voorzitter van de eurogroep zondag. Hij wil niet terug naar de periode van vóór 2008.

''Dus we moeten blijven letten op het managen van risico's in banken en op stevige eigen buffers en voldoende eigen vermogen, zodat banken ook in de toekomst hun eigen verliezen en hun eigen problemen kunnen opvangen", zegt Dijsselbloem in een toelichting op de uitslag van de stresstest door de Europese Centrale Bank van 130 grote Europese banken.

Solide

"Wat mij betreft wordt de bankensector een stevige, solide sector die het economisch herstel blijft steunen en niet langer een risico vormt."

Hij is tevreden over het proces van de afgelopen tijd. Het is volgens Dijsselbloem belangrijk dat alle banken zijn doorgelicht, dat de banken veel geld hebben opgehaald en de balansen zijn opgeschoond. Ze staan er nu veel beter voor. ''Dat is voor het economisch herstel van de eurozone echt heel belangrijk.''

Vertrouwen

De minister denkt dat de test het vertrouwen van investeerders en spaarders in de banken van Europa terugbrengt. Dijsselbloem verwacht dat banken meer geld gaan uitlenen, al blijft kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf moeilijk.

''Dat zit niet zozeer in het aanbod van het krediet, maar ook in de vraag ernaar. Er zijn nog veel mkb'ers die geen eigen geld hebben en er financieel nog zwaar voor staan. Maar ik denk dat het wel zal verbeteren. Dus de kredietvraag moet weer beantwoord kunnen worden.''

Niet rusten

Banken kunnen niet op hun lauweren rusten nu het omvangrijke onderzoek van de Europese Centrale bank (ECB) is afgerond. Dat zegt de financieel directeur van Rabobank, Bert Bruggink, zondag tegen persbureau Bloomberg.

''De bankencrisis ligt vermoedelijk achter ons, maar dat betekent niet dat ik achterover kan leunen'', zegt Bruggink. ''Dit wordt gezien als een etappe op de weg naar een verdere verscherping van de kapitaalseisen.''

Bij Rabobank zette het boekenonderzoek van de ECB de kapitaalbuffer terug van 12,8 naar 12 procent. In de zwaarste stresstest bleef daar 8,4 procent van over.

Onderzoek

De ECB nam de afgelopen maanden de boeken van de 130 grootste Europese banken door, om te zien of ze hun bezittingen en risico's goed inschatten. Na dat balansonderzoek moesten de banken nog beschikken over een kapitaalratio van minstens 8 procent.

In een stresstest, waarin een diepe economische crisis werd gesimuleerd, moest die verhouding tussen leningen en bezittingen minstens 5,5 procent blijven.

Nederlandse banken slagen moeiteloos voor stresstest | Dertien Europese banken hebben kapitaaltekort | Dijsselbloem ziet versterkte Europese bankensector