De laatste commerciële vlucht wereldwijd van het passagierstoestel McDonnell Douglas MD-11 is zondagochtend geland op Schiphol. Het KLM-vliegtuig landde om iets voor 06.30 uur op de luchthaven.

KLM neemt afscheid van de MD-11, nadat het het toestel dat wordt gekenmerkt door de derde motor in de staart in 1993 in gebruik nam. 

De laatste vlucht werd uitgevoerd tussen het Canadese Montreal en Amsterdam. Op Schiphol werd de MD-11 ontvangen met een eresaluut door de brandweer. 

Aan boord van de vlucht was een groot aantal enthousiastelingen van de MD-11, die speciaal een ticket hadden geboekt om aanwezig te zijn. Er vloog bijvoorbeeld een Japanse MD-11-fanaat mee die naar Montreal was gekomen om aldaar in het KLM-toestel te stappen. 

Duur

KLM neemt afscheid van de MD-11 omdat het toestel duur is in onderhoud en brandstofgebruik. Aan bepaalde reserveonderdelen is steeds moeilijker te komen. 

Dat bepaalt ook de nieuwe bestemming van de MD-11's van KLM. Omdat een aantal vrachtvervoerders voorlopig nog met het toestel blijft vliegen, worden de laatste drie MD-11's naar de Verenigde Staten gevlogen om daar te worden ontdaan van alle bruikbare onderdelen. 

KLM zet op de lijnen die werden gevlogen door de MD-11 voorlopig de Airbus A330 in. De uiteindelijke vervanger is de Boeing 787 Dreamliner, waarvan KLM in 2015 de eerste exemplaren in ontvangst neemt.