Europa gaat werken aan verdere economische samenwerking.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gaat samen met de nieuwe Europese Commissie en de Europese Centrale Bank concrete voorstellen uitwerken om Europa ''een groeiboost'' te geven.

Dat zegt Dijsselbloem vrijdag in Brussel na afloop van een overleg met de leiders van de landen met de euro. Tijdens de Europese top in december praten de leiders van de EU er dan over.

Volgens Dijsselbloem is door meer samenwerking op economische terrein veel winst te halen. Bijvoorbeeld op terreinen als de digitale markt of energie. Dat kan banen opleveren en de groei stimuleren.

Nieuw akkoord

Dijsselbloem pleitte onlangs voor een nieuw akkoord over economische groei. Dat zou de noodzaak om begrotingen op orde te krijgen, de economie te hervormen en de investeringen te verhogen moeten combineren.

''Ik proef steeds meer enthousiasme voor een ambitieuze hervormingsagenda, ook bij landen die in het verleden daar minder in zagen'', aldus Dijsselbloem.

Met een uitgewerkt investeringsplan van 300 miljard euro, zoals de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft aangekondigd, heeft Europa volgens Dijsselbloem ''een nieuw offensief te pakken''.