De mist over de naheffing is alleen maar toegenomen, stelt premier Mark Rutte vrijdag in Brussel na afloop van een Europese top.

De Europese Commissie heeft de Nederlandse vragen over een extra betaling van 642 miljoen euro aan Europa niet kunnen wegnemen. 

Op de top werd de kwestie aangekaart door Nederland, Groot-Brittannië en andere landen die plotseling een extra rekening hebben gekregen. Bij de Britten gaat het om ruim 2 miljard. De Europese leiders hebben besloten dat de ministers van Financiën hier echt diep in gaan duiken met de Europese Commissie, aldus Rutte.

''Het moet tot op de bodem worden uitgezocht, stap voor stap. Het is heel complex'', zegt Rutte. Volgens hem viel de omvang van de naheffing hem rauw op zijn dak. ''We moeten precies weten hoe het zit, op welke gegevens dit is gebaseerd.'' Rutte wijst erop dat ook de commissie zelf over forse afwijkingen spreekt.

Ambtenaren waren al een week op de hoogte van de voorlopige cijfers, stelt de premier. ''Maar het overleg met de commissie was nog niet in een stadium dat ik er over geïnformeerd diende te worden'', aldus Rutte. De kwestie kwam donderdagavond naar buiten door berichtgeving in de krant Financial Times.

Reactie Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën die ook in Brussel was voor overleg met de leiders van de eurolanden, zegt niet te willen vooruitlopen op hoe Nederland de naheffing gaat betalen. ''We moeten echt eerst uitzoeken waar dit precies vandaan komt.''

De minister wees er nogmaals op dat het gaat om een reguliere naheffing op basis van een revisie van statistische bronnen. Normaliter gaat het om een kleine correctie en niet ineens om een dergelijk hoog bedrag. ''Dat is het verrassende en dat willen we precies doorgronden, voordat we ons erbij neerleggen.''

Oppositie

Vrijwel de gehele oppositie in de Tweede Kamer eist uitleg van het kabinet over de naheffing. De oppositiepartijen CDA, D66, SP, PVV, ChristenUnie, SGP en GroenLinks willen voor dinsdag 12.00 uur duidelijkheid van Rutte en Dijsselbloem.

De Kamerleden willen onder meer weten op welke berekeningen de naheffing is gebaseerd en of het kabinet op enig moment expliciet akkoord is gegaan met de berekening. Ze willen ook weten of het kabinet de verzekering heeft gekregen dat er geen sprake zou zijn van een extra afdracht met terugwerkende kracht.

De Kamerleden willen van Rutte weten of hij overweegt juridische stappen te nemen tegen het voorstel. Van Dijsselbloem willen ze weten waarop hij de garantie baseerde in een Kamerdebat op 23 april, dat Nederland geen naheffing zou krijgen in verband met de nieuwe berekening van het bruto binnenlands product.