De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is de afgelopen drie kwartalen nauwelijks toegenomen. 

Dat komt vooral doordat de overslag van minerale brandstoffen als benzine en kerosine fors terugviel. Die daalde met 11 procent.

De totale overslag kwam over de eerste negen maanden uit op 333 miljoen ton, 0,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam wijst in een toelichting op de toename van de containeroverslag met 4 procent. ''Het maakt nog eens duidelijk dat we de nieuwe terminals op Maasvlakte 2 hard nodig hebben om verder te groeien.''

België en Duitsland

De raffinaderijen in het Rotterdamse haven- en industriegebied en die in België en Duitsland kampen met overcapaciteit doordat de vraag laag is en de concurrentie met raffinaderijen buiten Europa zwaar is.

Het verklaart voor een belangrijk deel waarom de overslag van de minerale brandstoffen fors is gedaald.

Olie

De terugvallende productie van de raffinaderijen, zet ook de overslag van ruwe olie onder druk. Die steeg weliswaar met 2 procent, maar zit met 71 miljoen ton nog altijd op een laag niveau.

Daarnaast zit ook de klad in de overslag van grondstoffen voor de chemie, een sector die het in Europa moeilijk heeft.

Containerverkeer

Positief is vooral de groei van het containerverkeer. Het Havenbedrijf schrijft dit toe aan het herstel van de economie dat zich voorzichtig heeft ingezet.

Rotterdam slaagde er bovendien in containeroverslag die het vorig jaar had verloren aan de haven van Hamburg weer grotendeels terug te veroveren. Het Havenbedrijf constateert ook dat rederijen vooruitlopend op de opening van terminals op Maasvlakte 2 lading naar Rotterdam verschuiven.