De Russische boycot heeft nauwelijks impact op de hoeveelheid producten die Nederlandse transportbedrijven vervoeren.

Dat schrijft onderzoeksbureau Panteia donderdag.

Het bureau verwacht dat het totale volume van de sector dit jaar 1,1 procent groter zal zijn dan vorig jaar. Dat is een toename van elf miljoen ton aan goederen. 

De onderzoekers spreken van een positief eerste halfjaar. Ook in het derde kwartaal werd meer over de weg vervoerd.

Voor het wegvervoer rekent Panteia dit jaar op een groei van 0,9 procent. Ondernemers in die tak zijn optimistischer over de toekomst dan ze in 2013 waren. Tot en met september kwamen er meer wegvervoerders bij dan er zijn weggevallen.

Binnenvaart

Naar verwachting trekt ook het volume voor de binnenvaart aan. Voor dit jaar is een toename van 1,1 procent voorspeld. Dat komt neer op een groei van 3,2 miljoen ton. De sector kampte eerder met overcapaciteit. 

Maar de tankvaart blijft onder druk staan. En de containervaart blijft problemen houden door verstopping bij terminals. Volgens Panteia is dat probleem niet in één keer op te lossen. 

Onzeker

Panteia noemt de Europese economische situatie van volgend jaar “onzeker”. Wereldwijd zijn voorspellingen van economische groei naar beneden bijgesteld. Dat geldt ook voor Duitsland. 

Daarom gaat het bureau voor volgend jaar uit van een “lichte groei” van iets minder dan 2 procent. Dat zou neerkomen op een stijging van negentien miljoen ton ten opzichte van dit jaar.

Wegvervoer

Voor het wegvervoer geldt voor volgend jaar een voorspelling van 1,9 procent meer volume. Een groei van dertien miljoen ton. 

Voor alle soorten goederen wordt groei verwacht. Vooral voor containers, eindproducten en zogenoemde natte bulkgoederen voor de energie- en chemiesector. Dan gaat het bijvoorbeeld om olieproducten en vloeibare chemicaliën.

Door de uitbreiding van de Tweede Maasvlakte in Rotterdam voorspellen de onderzoekers voor volgend jaar 2,5 procent groei in containers en eindproducten in de binnenvaart. Daarmee groeit dat volume met een miljoen ton.