ABN Amro stelt leningen voor ondernemers beschikbaar waarbij geen afsluitkosten worden doorberekend. Die kosten komen gemiddeld neer op 1 procent van de totale lening.

Dat laat ABN Amro dinsdag  weten.

Hiermee berekent de bank de korting door aan klanten die zij krijgt van de Europese Centrale Bank (ECB).

De leningen zullen voornamelijk aan het midden-en kleinbedrijf (mkb) worden verstrekt.

De ECB kondigde deze zomer aan om banken onder voorwaarden goedkope leningen te verstrekken, het zogeheten TLTRO-programma.

Banken mogen de leningen alleen verstrekken aan niet-financiële bedrijven. Leningen aan verzekeraars en andere banken zijn dus uitgesloten. Ook hypotheekleningen aan consumenten mogen niet met het extra geld worden gefinancierd.

Banken die wel geld lenen, maar niet aan bedrijven uitgeven, moeten het geld sneller terugbetalen dan andere banken. 

Delen

Om hoeveel geld het in het geval van ABN Amro precies gaat, maakt de bank niet bekend. Wel dat het een "aanzienlijk bedrag" is. ABN Amro mag volgens de ECB-regels maximaal 4,1 miljard euro lenen van het TLTRO-programma.

"De korting die wij van de ECB krijgen, delen we met onze klanten door de afsluitkosten helemaal of gedeeltelijk weg te strepen", zegt een woordvoerder van de bank. Hij benadrukt dat hiermee niet direct alle problemen voor het mkb zijn verholpen, maar het kan bedrijven wel een "extra steuntje" geven.

Crisis

Tijdens de crisis werd vooral het mkb hard getroffen. Zij hadden onder andere veel moeite om aan nieuw krediet te komen. De vraag daalde, maar aan aanbodzijde werden ook strengere eisen gesteld. Banken wilden er niet aan om schulden met schulden te financieren.

De voorwaarden om krediet te verstrekken worden door ABN Amro niet aangepast. Een slechte positie van het eigen vermogen van sommige mkb'ers kan hier dus niet mee worden verbeterd.

Ondernemers die wel aan de acceptatievoorwaarden van de bank voldoen, kunnen vanaf 1 november 2014 tot en met 31 maart 2015 gebruik maken van deze leningen.

'Marktfalen schaadt kredietverlening aan mkb' | Qredits verhoogt kredietlimiet naar 250.000 euro