De curatoren in het persoonlijke faillissement van de Brabantse vastgoedhandelaar Roger Lips krijgen volledige toegang tot de administratie van zijn vastgoedconcern. 

De rechter in Den Bosch heeft dat bepaald omdat Lips het werk van de curatoren blijft dwarsbomen.

Curator Flip Schreurs noemde de uitkomst van het kort geding tegen het concern dinsdag een belangrijke beloning. ''Na anderhalf jaar niet aflatende tegenwerking krijgen we onbelemmerd inzage in alles'', reageerde hij.

Roger Lips werd vorig jaar failliet verklaard. Hij staat voor meer dan 100 miljoen euro in het krijt bij verschillende banken. Hij is vooral bekend omdat hij een van de grote vastgoedklanten is die de SNS Bank in problemen brachten.

Niet bereikbaar

De rechter constateert in zijn uitspraak dat de voortvluchtige Lips niet bereikbaar is voor de curatoren maar via contactpersonen wel hun werk probeert te bemoeilijken.

''Deze handelswijze van Lips en de zijnen maakt het noodzakelijk maatregelen te treffen die het de curatoren mogelijk maakt op onbelemmerde wijze hun taak uit te voeren en dat vertaalt zich in een recht op ongeclausuleerde inzage in de bedoelde kopieën'', aldus het vonnis.

De administratie van het vastgoedconcern van Lips bestaat uit drie harde schijven die dit jaar zijn gekopieerd. De curatoren denken bewijs te vinden dat privévermogen van Lips stiekem is overgedragen naar bv's in zijn concern.