Betalingen met acceptgirokaarten zijn vatbaar voor witwassen, daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag.

DNB heeft geconstateerd dat steeds meer geldtransactiekantoren acceptgiro’s betalen en binnenlandse betaalopdrachten uitvoeren. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die zich met contant geld bij een agentschap melden om een acceptgiro te laten betalen.

Dat gaat soms om het betalen van energierekeningen, maar er vinden ook veel betalingen plaats naar onbekende bedrijven.

Enkele van deze kantoren hebben grote, samengestelde betaalopdrachten uitgevoerd waarbij de witwasrisico’s groot zijn. Zo hebben er geldtransacties plaatsgevonden van tienduizenden euro’s, nadat buitenlandse valuta eerst gewisseld werd voor euro’s.

Geldtransacties

Uit het onderzoek is gebleken dat geldtransactiekantoren, ook money transfer-ondernemingen genoemd, onvoldoende onderzoek doen naar de herkomst van het geld en de aard en het doel van transacties.

Er zijn maatregelen opgelegd bij de verschillende betaalinstellingen. Het is niet bekend om welke instellingen het gaat.

Voorbeelden van geldtransactiekantoren zijn Western Union, MoneyGram en Gwk. Vestigingen van deze ondernemingen kunnen bijvoorbeeld gevestigd zijn in bel- en tabakswinkels en op NS-stations.