Britse banken hebben zakelijke klanten die ze met complexe rentederivaten hadden opgescheept, in totaal voor ruim 1,5 miljard pond (1,9 miljard euro) aan schadevergoedingen uitgekeerd.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) woensdag op basis van cijfers van banktoezichthouder de Financial Conduct Authority. 

De klanten, afkomstig uit het midden- en kleinbedrijf, kregen de compensatie, omdat ze niet goed waren voorgelicht over de risico's van de ingewikkelde financiële producten. Een jaar geleden hadden de banken slechts 2 miljoen pond aan vergoedingen uitgekeerd. 

Negen Britse banken hebben samen bijna 4 miljard pond opzijgezet voor compensatieregelingen en onderzoek naar derivatencontracten. Aan het einde van het jaar moet dat controleproces ten einde zijn. 

Claims

Ook in Nederland vrezen banken claims vanwege schade door derivaten. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vroeg onlangs nog aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) of de sector kon worden gevrijwaard van massaclaims, aldus het FD. Opstelten heeft dat geweigerd. 

De NVB ziet liever dat de schade per geval wordt berekend door het klachteninstituut Kifid. De Nederlandse banken hebben voor ongeveer 26 miljard euro aan rentederivaten verkocht, aldus de zakenkrant.

Het gaat met name om renteswaps. Dat zijn risicovolle producten waarmee de koper zich kan indekken tegen een rentestijging.

Rabobank krijgt claim van 7 miljard euro | Dit moet je weten over derivaten