De Portugese overheid blijft bezuinigen, ook nu het land onder de voorwaarden van het Europese steunpakket uit is.

Het impopulaire bezuinigingsbeleid wordt in de begroting voor volgend jaar voortgezet om de schuldenlast verder omlaag te krijgen. Dat meldt de centrumrechtse overheid van het land woensdag.

Sinds Portugal het steunprogramma in juni vaarwel zei en op eigen houtje verder ging, wist het land goed te herstellen. Daardoor werd de roep om een milder begrotingsbeleid in het land groter.

De Europese Commissie hamerde er dinsdag nog op dat de Portugezen niet zomaar van het strenge beleid moeten afstappen, omdat de economie onverminderd broos blijft.

Schulden

De schulden zijn hoog en er is nog altijd veel armoede en werkloosheid in het land, hoewel het aantal werklozen wel afneemt. Implementatie van budgettaire maatregelen en hervormingen is cruciaal om de herstelfase door te zetten, aldus Brussel dinsdag.

Portugal kreeg tussen mei 2011 en juni dit jaar een steunpakket van 78 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB).

In ruil daarvoor moest het land drastische hervormingen doorvoeren en de belastingen verhogen.

Ierland

De Ierse overheid zwichtte dinsdag wel voor de roep om soepeler begrotingsbeleid. Ook de Ieren mochten voor het eerst in jaren hun eigen begroting maken, zonder beperkende regels van de Europese trojka.

Volgend jaar gaan de belastingen in Ierland direct omlaag en stijgen de overheidsuitgaven. Ook Ierland ontving waarschuwingen niet te hard van stapel te lopen.

Dossier schuldencrisis