Ierland maakt een einde aan belastingvoordelen die het biedt aan multinationals. Dat maakte de Ierse minister van Financiën Michael Noonan dinsdag bekend.

Ierland stopt de zogeheten 'Double Irish'. Die maas in de belastingwet maakt het voor internationale bedrijven mogelijk met miljarden te schuiven, om zo onder de belastingen uit te komen.

Vanaf begin volgend jaar is het niet meer mogelijk om voor die regeling in aanmerking te komen. De voordelen voor bedrijven die de belastingroute al gebruiken lopen in 2020 af.

Ierland staat internationaal onder grote druk om zijn belastingregels te veranderen, omdat het land wordt gezien als een belastingparadijs voor grote bedrijven.

Zo gaf de Europese Commissie onlangs nog aan dat een belastingdeal die het land heeft met Apple niet aan de Europese regels voldoet.

Vennootschapsbelasting

Ierland houdt voorlopig wel vast aan zijn relatief lage vennootschapsbelasting, die veel internationale bedrijven naar het land heeft getrokken.

In de dinsdag gepresenteerde begroting voor volgend jaar rekent de Ierse regering op een economische groei van 3,9 procent in 2015. Het begrotingstekort zakt daarbij naar verwachting tot 2,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp).