De industrie in de eurozone heeft in augustus 1,8 procent minder geproduceerd dan in de voorgaande maand.

Dat blijkt uit voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers die statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd. In juli groeide de productie nog met 0,9 procent op maandbasis.

De daling, die wat scherper is dan de 1,6 procent die economen gemiddeld hadden voorspeld, is vooral toe te schrijven aan een lagere productie van kapitaalgoederen. Die zakte in augustus met 4,8 procent.

Op jaarbasis nam de industriële productie in de eurolanden in augustus met 1,9 procent af, waar economen op een daling met 0,9 procent rekenden.

Productie

In de gehele Europese Unie nam de productie op maandbasis in augustus met 1,4 procent af, na een groei van 0,7 procent een maand eerder. Vergeleken met augustus 2013 produceerde de industrie in de 28 EU-landen tezamen 0,8 procent minder.

Duitsland kende van alle eurolanden de sterkste daling van de industriële productie: 4,3 procent ten opzichte van juli. De sterkste groei deed zich voor in Portugal (3,1 procent) en Nederland (1,3 procent).

Van de EU-landen waar niet met euro's wordt betaald, kende Hongarije de sterkste daling (5,8 procent) en Denemarken de sterkste stijging (6,9 procent).

Stagnatie

Volgens econoom Martin van Vliet van ING zijn de beroerde cijfers over de industriële productie een nieuw signaal dat de Europese economie na de stagnatie in het tweede kwartaal geen tekenen van verbetering laat zien.

Hij noemde het ''waarschijnlijk'' dat de ontwikkelingen in de industrie in het derde kwartaal een drukkend effect hebben gehad op de totale economie.