Zzp-organisaties lopen nog niet warm voor de maandag bekendgemaakte plannen van werkgeversvereniging AWVN voor een nieuw sociaal stelsel.

Dat zeggen ze maandag in een reactie tegenover NU.nl.

AWVN vindt dat alle werkenden verplicht een pensioen moeten kunnen opbouwen in een stelsel van sociale zekerheid. Ook zouden voorzieningen voor WW, ziekte en arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers beschikbaar moeten worden.

"In de eerste plaats moet de AWVN als werkgeversorganisatie binnen zijn eigen domein blijven", vindt Maarten Post, voorzitter van Zzp Nederland. "Bovendien willen ze op een aantal punten zzp’ers verplichten deel te nemen, dat vinden we onwenselijk."

"Zzp’ers zouden volgens deze plannen bijvoorbeeld verplicht worden mee te betalen aan de ww, maar het is moeilijk vast te stellen of een zzp’er werkloos is.  Die heeft immers geen vast dienstverband."

"Deze regeling zal leiden tot onduidelijkheid en fraude. Zzp’ers hebben de bijstand als vangnet", aldus Post. "Een pensioenvoorziening hebben we bovendien zelf ontwikkeld, per 1 januari 2015 kunnen zelfstandigen hiervoor sparen."

Arbeidsongeschiktheid

Het enige onderdeel van het plan dat wat Zzp Nederland betreft bespreekbaar is, is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. "Arbeidsongeschiktheid is universeel en niet te voorzien. Dat zouden we eventueel met zijn allen kunnen delen, maar niet op verplichte basis."

Ook voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw wijst het plan deels af. Wel ziet hij "positieve elementen", omdat het sociaal basisstelsel kan leiden tot een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering en omdat er geld vrijkomt voor scholing van zzp'ers.

"Het plan kan een oplossing bieden voor het schrijnende probleem dat nu veel zzp'ers zich niet kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Maar op een verplicht aanvullend pensioen zitten zzp’ers niet te wachten. En ook niet op ww;  een zzp’er is een ondernemer en werk binnenhalen is een ondernemersrisico', vindt Verhoef.

Uurtarieven

Esther Raats-Coster van PZO is enthousiast over het feit dat AWVN hiervoor aandacht vraagt. "Maar we moeten hier nadere gesprekken over voeren. Het versterken van de sociale zekerheid heeft als consequentie dat de uurtarieven van zzp’ers omhoog gegaan."

"Zzp’ers zijn ondernemers, die voor eigen rekening en risico ondernemen, en ze zijn wars van verplichtingen", aldus Raats-Coster. "Over een adequate invulling van de oudedagsvoorziening en arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen willen we graag meedenken, maar ww is minder relevant voor zzp’ers. Dat is al ingecalculeerd in hun uurtarieven."

Over het voorstel om een landelijk fonds voor scholing in het leven te roepen is Raats-Coster wel te spreken. "Optimale scholing en bijscholing is zeker voor zzp’ers belangrijk."

Scholing

Ook Henk Wesselo, directeur van FNV Zelfstandigen, is te spreken over de aandacht voor scholing van AWVN. "Laten we dat thema vooral beetpakken: hoe zorgen we dat menseneen goede marktpositie kunnen behouden."

Wat pensioen betreft ziet Wesselo het meest in het leggen van een echte bodem, met daarbovenop verschillende voorzieningen. "Daarbij denk ik dan eerder aan het hervormen van de AOW, dan iedere werkende dezelfde pensioenregeling op te leggen."

Ook wat arbeidsongeschiktheid zou Wesselo graag meedenken over een collectieve bodem. Over het ww-onderdeel is ook hij echter niet zo enthousiast. "'Dat raakt sterk aan het ondernemende karakter van de zzp'er. Het kan wel van belang zijn voor andere flexwerkers."

Werkgevers willen ook sociale verzekeringen voor zzp'ers