Alle werkenden moeten verplicht een pensioen kunnen opbouwen in een stelsel van sociale zekerheid, vindt werkgeversvereniging AWVN. Dit moet ook gelden voor de zzp'ers in Nederland. 

Dat staat in een plan van de werkgeversvereniging dat maandag gepresenteerd wordt aan premier Mark Rutte. 

"Het stelsel van sociale zekerheid moet grondig worden gerenoveerd zodat alle werkenden hierop een beroep kunnen doen, ongeacht de vorm van hun werkcontract", aldus AWVN-directeur Harry van de Kraats.

De werkgeversvoorman haalt aan dat het huidige stelsel niet meer van deze tijd is en de economische groei en banengroei blokkeert. Ook zou het de ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking remmen. 

"Hierdoor dreigt een tweedeling tussen een krimpende groep werkenden met een vaste baan en veel zekerheden enerzijds en anderzijds een snel groeiende groep flexwerkers en zelfstandigen zonder aanspraak op sociale voorzieningen."

Draagvlak

"De kritiek dat de zelfstandige professional het draagvlak voor sociale verzekeringen zou verzwakken, is ongegrond", stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in aanvulling op het plan van AWVN. "Het kabinet moet er daarom niet voor kiezen om het zp-schap af te remmen, zoals nu dreigt te gebeuren. Dat is slecht voor de economie."

Volgens De Boer is het een mythe dat mensen ervoor kiezen zelfstandige te worden puur vanwege fiscale ondernemingsfaciliteiten. "Als je rekening houdt met alle reserveringen die zij moeten doen, zijn de ondernemingsfaciliteiten hard nodig om de grote verschillen met het werknemerschap weg te nemen."

"Tegelijkertijd moet er wel oog zijn voor belemmeringen die zzp'ers ondervinden om te sparen voor pensioen, zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en het krijgen van een hypotheek", vindt De Boer.

Zzp-clubs zien nieuwe plannen niet zitten