De Pier van Scheveningen is mogelijk gered. Dat heeft curator Marc Udink in zijn verslag geschreven.

Dat meldt Omroep West woensdag.

Curator Udink meldt in het verslag van 15 september dat een serieuze partij een intentieverklaring heeft getekend. In die verklaring staat dat deze partij de pier wil exploiteren.

Er is daarmee zicht op een oplossing voor het einde van dit jaar. "Daarmee komt de voorspelling uit dat de pier binnen twee jaar verkocht zou zijn", schrijft de curator.

Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is volgens Udink ook afhankelijk van de medewerking van de gemeente Den Haag. Het gaat om de houding van de gemeente op twee "relatief onderschikte" punten. Om welke onderwerpen het gaat, is niet duidelijk.

Voorjaar

"Het is voor de gemeente plezierig als de pier weer zou worden heropend. Een bouwval voor de kust is voor de recreatie en Scheveningen niet aantrekkelijk", schrijft Udink in zijn verslag. "Te verwachten valt dat de pier in de lente van 2015 weer open zal zijn", meent de curator.

Hij denkt verder dat alle schuldeisers uiteindelijk betaald kunnen worden. Naast de partij die de intentieverklaring heeft getekend, zijn er nog twee serieuze geïnteresseerden.

Faillissement

Horecaconcern Van der Valk kocht de pier in 1991 voor het symbolische bedrag van 1 gulden. De exploitatie bestond uit een Van der Valk-restaurant, een casino en de attractie Schateiland.

Van der Valk vroeg begin vorig jaar faillissement aan voor Pier Vastgoed BV, omdat de onrendabele locatie na een jaar niet verkocht kon worden.

Udink schrijft dat de echte oorzaak van het faillissement nog moet worden onderzocht, maar staat al wel vast "dat er te weinig bezoekers en bestedingen waren". Daardoor ontstond een tekort.

Veiling

Een geplande veiling van de pier liep een jaar geleden op niets uit. Omdat er te weinig belangstelling was, werd de veiling in september afgeblazen. Udink schrijft daar nu over dat de veiling voor de markt "te vroeg" kwam.

De Pier van Scheveningen is sinds oktober 2013 gesloten voor publiek, omdat het bouwwerk niet veilig genoeg zou zijn. Udink probeerde dat toen tevergeefs tegen te houden. Hij noemt het "de nekslag" voor de huurders van de locatie.