Verhuurders die hun woningen willen renoveren tot "zeer energiezuinige woningen" komen in aanmerking voor een lening met een lage rente.

Minister voor Rijksdienst en Wonen Stef Blok stelt daarvoor 75 miljoen euro beschikbaar, zo meldt zijn departement vrijdag.

Om in aanmerking te komen voor de lening moeten verhuurders ten minste vijf woningen renoveren door middel van energiebesparende maatregelen. De verhuurders kunnen met de leningen een kwart van hun renovatie betalen.

Woningcorporaties kunnen vanaf maandag gebruikmaken van het fonds. Overige verhuurders kunnen vanaf 17 november een lening aanvragen.

Het Fonds Energiebesparing Huursector is een onderdeel uit het woonakkoord dat begin vorig jaar werd gesloten en is later opgenomen in het energieakkoord.

Blok verwacht dat de renovaties voor huurders een "hoger wooncomfort" opleveren doordat de woonlasten omlaaggaan. Ook geeft de regeling een impuls aan de werkgelegenheid in de bouwsector.

Opties Energiebespaarlening uitgebreid | Consument laat lening voor isolatie liggen | Fonds van 300 miljoen voor woningisolatie