De personeelstekorten bij Aziatische restaurants zijn voor de komende 2 jaar opgelost. De sector tekende woensdagmiddag in Amsterdam een convenant met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

In het 'wokakkoord' staat dat er 3150 Aziatische koks in aanmerking komen voor een werkvergunning. Als tegenprestatie belooft de sector elk half jaar 375 Nederlandse koks op te leiden in de Aziatische horeca.

Asscher zei dat liefhebbers van de Aziatische keuken opgelucht kunnen ademhalen. Vertegenwoordigers van de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers zeiden woensdag dat momenteel 400 koks werkloos thuis zitten, omdat hun werkvergunning is verlopen. Dit terwijl de sector staat te springen om gekwalificeerd personeel.

Het afgelopen jaar werden 100 restaurants gesloten of verkocht, omdat de overheid nauwelijks meer werkvergunningen verstrekte of verlengde. Door de oplopende personeelstekorten bleven ook investeringen achter.

Onderhandelingen

De onderhandelingen met UWV, IND en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waren niet makkelijk, vertelden de vertegenwoordigers van de Aziatische restaurants.

Zo verschilden de partijen van mening over de vraag of Aziatisch koken een ambacht en vakmanschap is.

Asscher: ''Het probleem is dat Aziatische restaurants gespecialiseerde koks graag uit Azië halen, terwijl hier op fietsafstand ook geschikte koks zijn en bereid zijn zich om te scholen tot wokkok. Voor het bereiden van de perfecte pekingeend hoef je niet in Beijing geboren te zijn. Maar het is niet zo simpel. Bedrijven kwamen in de knel, omdat ze personeel niet meer uit Azië mochten halen en geen kans zagen om Nederlandse koks snel op te leiden.''

Opleiding

Volgens Asscher is dat probleem nu aangepakt door ruim drieduizend werkvergunningen te verstrekken. Hij benadrukte dat alleen de goedwillende restaurants hiervoor in aanmerking komen, want restaurants die na een jaar nog geen Nederlandse koks hebben opgeleid, krijgen niet opnieuw werkvergunningen voor keukenpersoneel uit Azië.

Asscher versoepelt werkvergunning Aziatische koks