Tijdens de Olympische Spelen van Sotsji stond Niels Kerstholt nog op het ijs, maar nu is hij ook bitcoinhanderlaar. 

Volgens ouders is dit het meest verrassende beroep. Bitcoinhandelaar staat op de eerste plaats in een door netwerksite Linkedin opgestelde top tien.

Betalen met bitcoin is een mogelijkheid die je een paar jaar geleden nog niet had kunnen bedenken. Wences Cesares, ceo van bitcoinkluis Xapo, vertelde eerder aan NUtech dat de brede adoptie van bitcoin een kwestie van tijd is. "Op de lange termijn kan het systeem de gouden standaard vervangen."

Kerstholt is een shorttrackschaatser. Bij een shorttrackwedstrijd rijden schaatsers tegen elkaar op een korte baan. Maar op dit moment zorgt Kerstholt ervoor dat onder andere winkels gebruik kunnen maken van bitcoin.

Olympische spelen

"Een bitcoinhandelaar kan je me eigenlijk niet noemen. Ik werk bij een bedrijf dat in bitcoin handelt. Wij zorgen ervoor dat bedrijven bitcoin betalingen kunnen ontvangen. Het is mogelijk om die bitcoins op de beurs te laten verhandelen voor euro's", vertelt Kerstholt in gesprek met NU.nl. "Dit wordt niet door een persoon gedaan, maar door computerprogramma's. Ook op de aandelenmarkt gebeurt dit al."

In 2014 kwam Kerstholt nog in actie op de Olympische Spelen. "Maar ik vond het tijd voor werkervaring en was altijd al geïnteresseerd in het financiële systeem en beleggen. Daarnaast volgde ik de ontwikkeling van bitcoin al. Toen kwam ik in aanraking met BitPay, een betalingsverwerker in bitcoin. Zij vonden een sporter interessant."

Kerstholt is voor zijn werk vaak onderweg. "Morgen leg ik aan een café-eigenaar uit hoe het in zijn werk gaat en maandag ga ik naar een liefdadigheidsevenement in Londen. Daar is op een groot scherm te zien hoe ik een bitcoin betaling doe."

Nieuwe tijd

Hij merkt de laatste tijd dat sommige ondernemers door bitcoin een kans zien zich te onderscheiden. "Als je als ondernemer aangeeft dat je met bitcoin kan betalen, geef je eigenlijk aan dat je mee gaat met de nieuwe tijd."

Volgens Kerstholt heeft het betalen met bitcoin veel voordelen. "De ontwikkeling gaat in recordtempo. Steeds meer bedrijven maken gebruik van onze service. Een jaar geleden waren het er nog 5.000, imiddels 50.000. Het doel is dat het er over twee jaar een miljoen zijn."

Daarnaast is er de mogelijkheid om met een smartphone te betalen, iets wat in Nederland met 'gewoon' geld nog niet mogelijk is. Kerstholt: "Een bitcointransactie gaat snel en is veilig omdat het is ontworpen voor internet. Het oude geldsysteem is dit niet."

Goedkoop

Ook is het relatief goedkoop. "Elke bitcointransactie kost 3 eurocent. Bij geldtransacties naar het buitenland betaal je soms 10 tot 20 procent transactiekosten. Hoe armer het land, des te hoger de kosten. Met bitcoin kan dat eerlijker."

Door te betalen met deze nieuwe mogelijkheid, is een klant niet volledig afhankelijk van bijvoorbeeld banken, vertelt Kerstholt. "Veel mensen willen 100 procent controle hebben over hun geld. Zij kunnen nu overal ter wereld zelf hun geld bemachtigen, zonder toestemming van een derde partij."

Klantvriendelijk

Kerstholt verwacht dat het gebruik van bitcoin over een jaar een stuk klantvriendelijker is. "Bitcoin loopt overal in voor. Ik denk dat over een jaar een stuk meer mensen hiermee betalen."

"Bitcoin doet met betalingen wat e-mail met de post heeft gedaan. De post is niet verdwenen, maar e-mail is er bij gekomen voor een andere en snellere vorm van communicatie," vertelt hij.

"Ik zie bitcoin in de toekomst een plek krijgen naast traditionele betalingen. Het wordt steeds duidelijker waar bitcoin de grootste voordelen biedt, maar ik weet niet wat er gaat gebeuren in de toekomst."

Lees hier het artikel over het verrassende beroep vlogger | Alles over bitcoin