In het eerste halfjaar van 2014 hebben architecten fors meer opdrachten gekregen. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder stegen de opdrachten met 37 procent.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Ook de omzet van de architectenbureaus steeg. Maar nog altijd ligt die bijna 50 procent onder het niveau van 2008.

In het tweede kwartaal steeg de waarde van nieuwe ontwerpopdrachten met ruim 26 procent. De zogenoemde bouwsom stijgt al sinds het derde kwartaal van 2013.

Vooral de bouwsom van nieuwe woningen zit in de lift. Het niveau van vóór de crisis, die zich na 2008 aandiende, is nog niet bereikt. De bouwsom van opdrachten voor renovatie van woningen bleef de afgelopen jaren beter op peil.

Architecten staan aan het begin van de bouwketen. De opdrachten die zij ontvangen zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jolien ten Velden

Omzet

De omzet van de architectenbureaus groeide in het eerste halfjaar gemiddeld met 2,9 procent. In de periode 2009-2013 daalden de omzetten van de architecten onafgebroken.

Samen met de aantrekkende huizenverkopen en de toegenomen waarde van de verleende bouwvergunningen is de dikker wordende opdrachtenportefeuille van architecten een van de lichtpuntjes voor de bouwsector van woningen en kantoren, waar het eerste halfjaar nog erg moeilijk was, aldus het CBS.