De Rotterdamse Markthal past goed in de trend van de laatste jaren, waarin ambachtelijkheid, streekproducten en biologisch voedsel gretig aftrek vinden.

Dat zegt de Groningse hoogleraar retail Laurens Sloot. "Denk bijvoorbeeld aan het succes van de ambachtelijke supermarkten van Marqt en aan de Jumbo foodmarkt."

"Productie op de winkelvloer, vakmensen op de vloer, voedsel dichter bij de mensen brengen, dat is in opkomst. Ik denk dat dit ook weer terug gaat komen bij veel servicesupermarkten waar zelfbediening het parool is geworden."

De overdekte markthal wordt woensdag officieel geopend door koningin Máxima. De foodmarkt, gevestigd aan de Binnenrotte, biedt onder meer plaats aan tachtig vers- en horecaondernemers. 

Ook herbergt de hal 228 appartementen en 4.600 vierkante meter winkelruimte. Onder het gebouw bevinden zich ruim 1.200 parkeerplaatsen. De markthal is geïnspireerd op versmarkten in Barcelona, Valencia en Stockholm.

Het dak bestaat uit het grootste kunstwerk ter wereld. Op de binnenkant van de hoefijzervormige boog is de 'hoorn des overvloeds' te zien, gemaakt door Arno Coenen. Het kunstwerk toont levensgrote afbeeldingen van de producten die in de Markthal te koop zijn.

Consument

Volgens Sloot heeft de Markthal een grote kans van slagen.

"In Nederland is dit uniek. Het is bovendien heel goed opgezet, doordat het deels ambachtelijk is, maar je er ook dankzij de aanwezigheid van een Albert Heijn bijvoorbeeld, gewoon je toiletpapier kunt kopen. Je kunt alles in een keer halen. Het zou best eens een trend kunnen worden, zo'n bundeling van speciaalzaken."

"De Markthal heeft een enorme aantrekkingskracht", denkt Sloot. "Ook mensen van buiten de stad zullen dit als een uitje zien, als een food experience."

Bekijk hier een impressie van de Rotterdamse Markthal:

Andere steden

De Markthal zou in totaal ongeveer 175 miljoen euro gekost hebben. Ontwikkelaar Provast liet eerder weten dat het concept zich ook voor andere steden zou lenen.

In Nijmegen wordt inmiddels ook nagedacht over de bouw van een markthal. GroenLinks hoopt in de stad zo'n hal te realiseren, omdat de "binnenstad een belangrijke plek is om te verblijven, die ook veel werk biedt aan mensen".

"Wij hebben vorig jaar een voorstel ingediend, dat is met grote meerderheid aangenomen. We weten alleen nog niet waar we die hal kunnen neerzetten", vertelt raadslid Jos Reinhoudt.

Lees het hele artikel op NUzakelijk