Verf- en chemieconcern Akzonobel treft voorbereidingen om chloor per spoor vanuit Duitsland naar het Rotterdamse Botlek-gebied te transporteren. 

Het bedrijf kan zijn klanten daar onvoldoende chloor leveren, omdat werknemers bij de chloorfabriek in de Botlek staken.

''Wij zijn bezig met voorbereidingen, maar zeker is het niet'', zei een woordvoerder van Akzonobel. Of het zover komt, hangt volgens hem af van hoe de staking zich verder ontwikkelt.

Structurele chloortransporten door Nederland zijn sinds 2006 van de baan. Akzonobel en het Rijk kwamen dat destijds overeen.

Volgens deze overeenkomst mag het wel incidenteel als de productie stilvalt wegens onderhoud aan installaties. Akzonobel gaat ervan uit dat het nu ook kan.

Loonsverhoging

Vakbondsleden van FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie besloten maandag de vorige week woensdag begonnen staking voort te zetten.

Zij eisen een loonsverhoging van 10 procent, onder meer omdat zij een loonachterstand zouden hebben op werknemers van andere bedrijven. Akzonobel wijst de looneis als onrealistisch en onredelijk van de hand.

Door de staking ligt het productieniveau van de chloorfabriek op ongeveer 60 procent van de maximale capaciteit. Dat niveau moeten de stakers op last van de rechter om veiligheids- en milieuredenen tot en met vrijdag handhaven. Daarna mag de productie verder worden verlaagd tot 47 procent van de capaciteit.

'Staken kan carrière negatief beïnvloeden'