De Europese Commissie stelt 165 miljoen euro extra ter beschikking van fruit- en groentetelers die zijn getroffen door het Russische importverbod op Europese landbouwproducten. 

Dat maakte Brussel dinsdag bekend.

Europa stelde al in augustus geld in het vooruitzicht voor producenten van bederfelijke groente en fruit, maar schortte deze maatregelen op na dubieuze claims. Brussel betwijfelde of sommige aanvragen voor compensatie wel realistisch waren.

Om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, heeft de commissie nu van tevoren vastgesteld welke volumes een land mag claimen. De volumes zijn gebaseerd op de export van de afgelopen drie jaar.

Productgroepen

De steunmaatregelen gelden voor vier productgroepen: appels en peren, citrusfruit, ander fruit zoals kiwi's, pruimen en druiven en groenten als wortelen, komkommers, paprika's en tomaten.

Op vraag van landen uit Zuid-Europa is het steunplan uitgebreid met citrusfruit, maar het programma staat niet meer open voor groenten als bloemkool, kolen en champignons. Daarnaast krijgen lidstaten zelf tot drieduizend ton ruimte om producten uit de markt te halen.

LTO

Met name met dat laatste zijn de brancheorganisaties LTO Nederland, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het GroentenFruit Huis blij.

''Dat biedt onder andere mogelijkheden om bijvoorbeeld andere producten in de regeling op te nemen, zoals champignons. We zullen samen het ministerie onderzoeken of we daar gebruik van kunnen maken'', zegt Albert Jan Maat, voorzitter bij LTO.

De brancheorganisaties dringen erop aan om de regeling op nationaal niveau onmiddellijk door te voeren. Zo kan voorkomen worden dat de schade voor telers verder oploopt en de prijzen van groente en fruit niet nog verder dalen.

Het steunplan loopt tot het einde van het jaar. Rusland voerde een importverbod in nadat Europa economische sancties had ingesteld tegen Rusland wegens bemoeienis met en agressie tegen buurland Oekraïne en de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Lijst van producten die Rusland boycot