De inflatie in het eurogebied is in september naar verwachting verder gedaald naar 0,3 procent. 

Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag op basis van een voorlopige schatting.In zowel juli als augustus stegen de consumentenprijzen in de eurolanden nog met gemiddeld 0,4 procent.

De kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie, voedsel, alcohol en tabak niet worden meegerekend, zwakte de afgelopen maand af van 0,9 naar 0,7 procent. Eurostat maakt de definitieve inflatiecijfers over september op 16 oktober bekend.

De geldontwaarding in de eurozone ligt al geruime tijd ver onder het peil van net geen 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) op mikt.

De centrale bank heeft verregaande maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat het gemiddelde prijspeil structureel gaat dalen. Dat kan leiden tot economische problemen, onder meer doordat ook schulden meer waard worden en moeilijker zijn af te lossen.

Monetaire beleid

Deze week vergadert het bestuur van de ECB in Napels over het monetaire beleid. Economen voorzien geen nieuwe stappen na de onverwachte renteverlaging begin september, maar rekenen wel op meer details over de plannen die de centrale bank toen ontvouwde om gericht schuldpapier op te gaan kopen bij banken.

De maatregelen zijn bedoeld om de kredietverlening en daarmee de interne vraag aan te wakkeren.

Dat zou tot meer groei en hogere prijzen moeten leiden. Het broze economische herstel in de eurozone komt tot dusver vooral voor rekening van de export.