Bol.com en Coolblue zijn niet te spreken over een 'verkapte prijsverhoging' die vergelijker Kieskeurig 1 oktober door zal voeren.

Dat laten de bedrijven weten aan Emerce.

Kieskeurig, een website van uitgever Sanoma waar ook NU.nl onder valt, voert vanaf woensdag een nieuwe prijsstructuur in. Webwinkels betalen Kieskeurig per klik vanuit de vergelijker. Dat is een vast bedrag per productgroep. Elke klik voor een tv kost dus evenveel.

In het nieuwe model gaan webwinkels een bedrag betalen dat afhankelijk is dan de prijs van het product. Wordt er geklikt op een duurdere tv, moet de fabrikant een hoger bedrag betalen.

Goedkopere producten

Mirelle Bos, manager bij Kieskeurig, laat aan NU.nl weten dat de vergelijker zo hoopt meer goedkopere producten aan te trekken. "Die producten worden nu vaak niet aangeboden", aldus Bos.

Ze erkent dat het voor sommige duurdere producten betekent dat webwinkels meer moeten gaan betalen. "Onze prijzen waren er laag en worden nu marktconform. Sommige facturen zullen stijgen." Bos adviseert webwinkels hun aanbod opnieuw af te wegen.

"Het is een risico waar we rekening mee hebben gehouden", zegt Bos over het verdwijnen van producten van Kieskeurig. "Bepaalde producten zullen niet meer aantrekkelijk zijn. Ik denk dat het uiteindelijk wel mee gaat vallen."

Bol.com

Volgens Emerce haalt Bol.com alvast enkele honderdduizenden producten uit Kieskeurig. "Onze verwachting is dat veel meer partijen dit zullen doen, waardoor de toegevoegde waarde van Kieskeurig.nl voor klanten snel zal afnemen", aldus Michel Schaeffer, directeur marketing bij Bol.com.

Het is overigens zo dat normaal ook dagelijks een afweging wordt gemaakt welke producten in een vergelijker verschijnen, maar dat doorgaans niet met honderdduizenden toe- of afneemt.

'Verkapte prijsverhoging'

Nick Lenten, marketingdirecteur bij webwinkelaanbieder Coolblue, bevestigt tegenover NU.nl moeite te hebben met de "verkapte prijsverhoging." Coolblue vroeg na een mail over de nieuwe prijzen een gesprek aan met Kieskeurig.

Dat gesprek kon niet plaatsvinden voor 1 oktober waardoor vanaf woensdag alle webwinkels van Coolblue, zoals Pdashop.nl, Tabletcenter.nl en Laptopshop.nl, niet meer getoond zullen worden in Kieskeurig omdat het bedrijf niet zonder overleg akkoord ging met de nieuwe prijsstructuur.

"Blijkbaar is het zo dat als zij op een middagje in september besluiten dat de prijzen omhoog moeten, dat ook gebeurt", aldus Lenten. Volgens hem zijn er geluiden in de markt dat de kosten voor diverse webwinkels met 30 tot 50 procent stijgen.

Coolblue en Bol.com botsten in augustus al met Kieskeurig-concurrent Beslist.nl over een nieuw verdienmodel.