Gespecialiseerde koks uit Azië moeten weer makkelijker kunnen werken in Nederland. Na maanden van onderhandelingen tekenen minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) en Aziatische horecaverenigingen in Nederland hiertoe het zogenoemde wokakkoord.

De partijen, onder wie ook het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kondigen het akkoord maandag aan.

Het officiële convenant wordt woensdag getekend en moet het tekort aan gekwalificeerd personeel in de sector aanpakken.

Asscher zegt de Aziatische horeca, onder meer vertegenwoordigd in de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO), de Thai Restaurant Association (TRA) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN), toe dat een specifieke groep geschoolde koks makkelijker een werkvergunning krijgt.

In ruil daarvoor moet de sector echter wel Nederlandse koks gaan opleiden, zodat ook zij geschikt zijn om in de Aziatische keuken te werken. En moeten er ook daadwerkelijk Nederlandse koks worden aangenomen.

"Een flinke kluif, maar we gaan de uitdaging graag aan", reageert Frank Chan namens de betrokken horecaverenigingen. Mogelijk wordt hiervoor samengewerkt met een aantal ROC’s en zullen er nieuwe opleidingen worden gestart, hierover wordt woensdag meer duidelijk gemaakt. 

Win-winsituatie

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg, die in maart van dit jaar een motie indiende om Asscher aan te sporen tot actie, noemt het convenant desondanks "een win-winsituatie" voor zowel de horecaondernemers als voor de economie.

"Aziatische restaurants investeerden niet meer omdat ze geen gespecialiseerde koks kunnen krijgen", zegt Van Weyenberg. De sector zou goed zijn voor een jaarlijkse omzet van driekwart miljard euro.

De afspraken gelden volgens de partijen in eerste instantie voor een termijn van twee jaar. Ze stellen de horeca naar eigen zeggen in elk geval tijdelijk in staat om de kwaliteit en authenticiteit van Aziatische keukens te waarborgen.

De meeste Nederlandse koks zijn volgens de sector namelijk onvoldoende gekwalificeerd voor de Aziatische keuken. "Er is te weinig kennis van het ambacht", zegt Chan. "De opleidingen zijn hier traditioneel gericht op de Franse keuken." 

Tot voor kort werden er daarom jaarlijks zo’n duizend koks uit landen als China en Japan gehaald, maar de begin dit jaar door het kabinet aangescherpte Wet Arbeid Vreemdelingen (Wav) stak daar een stokje voor. 

Voorrang

Volgens de nieuwe regels zouden Nederlandse koks zonder enige ervaring direct in de Aziatische keuken kunnen worden ingezet. Zo moesten zij voorrang krijgen op personeel van buiten de Europese Unie.

De werkgevers moesten nu namelijk elk jaar een nieuwe tewerkstellingsvergunning (twv) aanvragen voor personeel van buiten Europa, terwijl deze eerder nog voor drie jaar werd afgegeven. "Een administratieve rompslomp", aldus Chan.

Uitkeringsinstantie UWV, die de vergunningen goedkeurt, stelde bovendien strenge eisen aan de buitenlandse koks.

En dat resulteerde in restaurants zonder geschikte koks. Zeker vierhonderd Aziatische chefs kwamen volgens de Aziatische horecasector thuis te zitten, omdat hun werkvergunning niet werd verlengd.

Deuren gesloten

"Tachtig restaurants hebben hun deuren moeten sluiten", zegt Chan. "Bijna de hele sector had last van de situatie. Ze stellen uitbreiding uit en lopen omzet mis." 

Zeker vijfhonderd koks en horecaondernemers demonstreerden begin april op het Plein in Den Haag om schot te brengen in de zaak. Het nu gesloten akkoord moet verandering brengen in de situatie.

"Een unicum voor een anders zo bescheiden Aziatische gemeenschap", zegt Chan over de inspanningen van de sector. Al blijft het de vraag welke positie de gespecialiseerde horeca heeft als het convenant over twee jaar afloopt.