Multinationals zoals Apple en Fiat schonden Europese wetten door belastingafspraken te maken met EU-landen. 

Dit gaat de Europese Commissie komende maandag bekendmaken, zo meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

Ook een belastingovereenkomst tussen Nederland en Starbucks is onderdeel van het onderzoek, maar het is nog onduidelijk wat de commissie hier over zal zeggen. 

Volgens Brussel zijn de afspraken die Apple met Ierland en een onderdeel van Fiat met Luxemburg maakten in feite staatssteun. 

Tegenover de Financial Times ontkent Luca Maestri, financieel directeur bij Apple, de beschuldiging. "Er is nooit een speciale deal geweest, er is nooit iets geweest dat kan worden gezien als staatssteun."

Terugbetalen

De commissie opende afgelopen juni een onderzoek naar belastingafspraken van Starbucks in Nederland, Apple in Ierland en een onderdeel van Fiat in Luxemburg.

Volgens belastingexperts kan het onderzoek wel eens fors nadelig uitvallen voor de multinationals. Doordat Europa zich concentreert op de vraag of de belastingvoordelen wel of niet staatssteun zijn, kan het betekenen dat de concerns de onbetaalde belastingen alsnog moeten gaan betalen.