Multinationals zoals Apple en Fiat schonden Europese wetten door belastingafspraken te maken met EU-landen. 

De Financial Times meldt maandag op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met een EU-onderzoek naar de afspraken dat deze week details worden bekendgemaakt over de bevindingen.

Apple zou achter gesloten deuren belastingdeals hebben gemaakt met Ierland, waar het Europese hoofdkantoor is gevestigd. Volgens het onderzoek van de Europese Commssie komt dat in feite neer op staatssteun.

Het gaat om voorlopige onderzoeksresultaten die vermoedelijk nog verder moeten worden uitgewerkt. Toch spreekt de krant al van de mogelijkheid van een "recordboete van in de miljarden euro's". 

Alsnog betalen

Luca Maestri, de financieel directeur van Apple, ontkent de beschuldiging. "Er is nooit een speciale deal geweest, er is nooit iets geweest dat kan worden gezien als staatssteun", zegt hij tegen de Financial Times.

De commissie opende afgelopen juni een onderzoek naar belastingafspraken van Starbucks in Nederland, Apple in Ierland en een onderdeel van Fiat in Luxemburg.

Volgens belastingexperts kan het onderzoek wel eens fors nadelig uitvallen voor de multinationals. Doordat Europa zich concentreert op de vraag of de belastingvoordelen wel of niet staatssteun zijn, kan het betekenen dat de concerns de onbetaalde belastingen alsnog moeten gaan betalen.