Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft bevestigd dat een zzp’er die via bemiddelingskantoren zorg verricht fiscaal een ondernemer is.

Donderdag werd de uitspraak gepubliceerd. De zaak draaide om een zzp’er die via vijf zorgaanbieders aan elf personen zorg had verleend.

Volgens het Hof had de ondernemer voldoende zelfstandigheid ten opzichte van de bemiddelingskantoren en dat er wezenlijke ondernemersrisico’s zijn gelopen. Hierbij haalt het Hof aan dat een beperkt debiteurenrisico niet afdoet aan het ondernemerschap.

Volgens zelfstandigenplatform PZO-ZZP gaat het om een belangrijke uitspraak voor zelfstandigen in de zorg.

De belastingdienst houdt al langere tijd zelfstandige ondernemers in de sector in de gaten met het oog op schijnconstructies. Duizenden zzp’er zouden al de VAR-verklaring zijn kwijtgeraakt. 

Zelfstandigheid

"Het Hof geeft inzichtelijk weer waarom de zzp'er als ondernemer wordt aangemerkt en dat het werken via een tussenschakel niet afdoet aan het fiscale ondernemerschap en de zelfstandigheid van de zzp'er", legt een woordvoerster van PZO-ZZP uit.

"Alle omstandigheden worden in onderlinge samenhang beschouwd waarbij duidelijk wordt dat de zzp'er voor eigen rekening en risico opereert, ook wanneer deze zich aan bepaalde kaders moet houden. Dit laatste zou zelfs doorgetrokken kunnen worden naar zzp'ers werkzaam binnen het onderwijs, die zich aan een rooster moeten houden. PZO-ZZP is dan ook verheugd met de uitspraak."

De woordvoerster verwacht dat er binnenkort waarschijnlijk meer uitspraken worden gedaan over de ondernemerschapsstatus van zzp’ers in de zorg.  

Lees ook: 'Zorg-zzp'er moet contract rechtstreeks met cliënt regelen' | 'Fiscus wil einde aan inzet zzp'er in thuiszorg'