Naast de vreugde over het feit dat Google een datacenter van vier hectare bij de Eemshaven in de provincie Groningen gaat bouwen, is men ook alert dat de beloofde werkgelegenheid bij de mensen uit de regio terechtkomt.

"Het levert hier vooral blije gezichten op", zegt Yvonne van Mastrigt van de Gedeputeerde Staten Groningen. Zij was vanaf het eerste uur betrokken bij de totstandkoming van het project.

Google was volgens haar op zoek naar een locatie met een stabiele en zekere energievoorziening. Van Mastrigt: "Energie is ons sterke punt."

Google is niet de eerste grote internationale speler die de provincie mag verwelkomen. Vorig jaar vestigde IBM zich in Noord-Nederland en ook Siemens heeft een plek in Groningen gevonden. Dat heeft een aantrekkende kracht voor midden- en kleinbedrijven in dezelfde sector, zegt Van Mastrigt.

Hard werken

Er gaat veel aan vooraf bij het binnenhalen van zo'n groot bedrijf, maar het draait volgens Van Mastrigt in eerste instantie om één ding: hard werken. "Daarnaast moet je de relevante spelers in de gaten houden. Het contact met het ministerie van Economische Zaken is uitstekend."

Want het ministerie heeft uiteindelijk samen met het Netherlands Foreign Investment Agency (NIFA) nauw samengewerkt met de Amerikaanse techgigant. Die partijen moeten vervolgens weten waar men het beste aan de wensen kan voldoen.

"Als een bedrijf 's ochtends belt en in de avond wil komen kijken en praten met de juiste personen, dan lukt dat. Wij zijn wat dat betreft erg laagdrempelig."

Loon

Maar nog niet alle gewenste resultaten zijn veilig gesteld. De bouw van de servers van Google moet voor duizend mensen werk zorgen, daarna worden er honderdvijftig structurele arbeidsplaatsen gecreëerd.

Met name voor die eerste groep is het afwachten of deze werkgelegenheid ten goede komt aan mensen die in de regio wonen. Bij de bouw van een energiecentrale van RWE/Essent in de Eemshaven twee jaar geleden, werkten vooral buitenlandse arbeiders tegen veel slechtere arbeidsvoorwaarden dan hun Nederlandse collega's.

Dat zo'n situatie zich weer voordoet is volgens Van Mastrigt denkbaar, maar niet gewenst. "Google heeft zelf aangegeven met lokale mensen te willen werken. Dat gaan wij zelf ook controleren, want het gaat niet vanzelf goed."

Zorgen

Ad de Vos, FNV-bestuurder in de regio, maakt zich zorgen over het beloofde werk voor de duizend mensen. "We hebben natuurlijk eerder in de Eemshaven gezien dat dit fout kan gaan", zegt de FNV'er, die eveneens naar de inzet van Poolse werknemers verwijst.

Hij wil daarom zo snel mogelijk met Google in gesprek. "Wij willen dat het werk wordt uitgevoerd door mensen die onder een cao vallen en door werknemers die in Nederland wonen. Bij voorkeur mensen uit deze regio."

De Vos gaat er vanuit dat dit een kort gesprek wordt gezien hetzelfde voornemen van Google. De vakbond zal tijdens de bouw controles uitvoeren. "We zijn ook vooral blij met de komst van Google, dat betekent eindelijk uitbreiding van de werkgelegenheid in deze regio", zegt hij.

Worden de afspraken op de werkvloer uiteindelijk toch niet nageleefd, grijpt de provincie in. "Dan bellen we elkaar gewoon op. We hebben sinds het begin van deze operatie goed contact met elkaar", aldus Van Mastrigt.

Datacenter vanwege zeekabels, hubs en koel weer